2012. november 6., kedd

A kakaóbab jótékony hatásai

A kakaó (tej és cukor nélkül!) egy páratlan csúcs gyógytáplálék. Több mint száz féle betegségnél alkalmazható. Ajánlják gyomorproblémákhoz, fáradtság űzéshez és az agy felfrissítésére szellemi munkánál. Sokfelé az egyik legkiválóbb köhögéscsillapítónak tartják fahéjjal és narancslével.



Alacsony koffeintartalmának köszönhetően frissít, és az utóbbi évek kutatásai szerint a benne lévő flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében. Nem véletlenül tekintették gyógyszernek évezredeken keresztül: a kakaót hazájában, Dél-Amerikában, különféle fájdalmak és a fáradtság leküzdésére is használták, sőt, afrodiziákumként tartották számon a „varázsitalt”.
Bizonyára sokan tapasztalták, hogy a kakaó – és a belőle készített csokoládé – javítja a közérzetet és hangulatjavító hatású, hiszen fogyasztása az endorfin („boldogsághormon”) kiválasztását serkenti
Első hallásra talán meglepő, de a kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne.
A kakaóbab feldolgozása során ezen fontos vegyületek nagy hányada bizonyos mértékben károsodik.

Receptajánlat: Kezdjünk így minden napot: Kávédarálóban porítsunk le 15-20 szem pörkölt kakaóbabot, öntsünk rá 8-10 dl vizet, hintsük meg jól fahéjjal, egy parányi (nem cukros) vaniliát is tegyünk bele, és kis lángon rotyogtassuk 10-15 percig. Ha kihűlt, steviával vagy mézzel, frissen facsart narancslével tetszés szerint ízesítsük. Ne felejtsük el, minden mag frissen darálva a leghatásosabb és legfinomabb! Mindenkinek ajánljuk a rendszeres fogyasztását, különösen szív érrendszeri betegségek és magas vérnyomás esetén.


forrás:
http://www.halas.net/

1 megjegyzés: