2012. február 15., szerda

Az egészséges életért-A csoki jótékony hatásai


Melyek a csokoládé bizonyított, jótékony hatásai?

Az utóbbi évtizedekben számtalan nemzetközi vizsgálat bizonyította a csokoládé kiemelkedő egészségügyi hatásait!


* Kiemelkedő antioxidáns hatások

* Öregedési folyamatok lassítása

* Jó közérzet, frissesség biztosítása

*Szív és érrendszeri egészség: vérnyomásproblémák, érszűkület, érelmeszesedés, koleszterin szint szabályozás

* Stressztűrő képesség növelése, depresszió csökkentése

* Szellemi frissesség: memória, koncentráció javítása

* Bőrvédelem: bőrhidratáltság, uv. védelem, egészségesebb, rugalmasabb, "fiatalabb" bőr

* Köhögéscsillapítás, megfázásos tünetek csökkentése

* Fogyókúra: étvágycsökkentés, zsírégetés fokozása


Minek köszönhetőek a jótékony hatások?
A hatások a flavonoidok családjába tartozó flavanoloknak köszönhetőek:
Catechin
Epicatechin

Tartalmaz még:
Antocianidineket
Pro antocianidineket (OPC)


Mik azok a flavonoidok?
A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei már az általunk is megismertek vannak vagy ötezren és sok feladatuk között található, hogy a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, védik a növényt a kívülről jövő támadások (mikróbák, rovarok) ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok.

Mit jelent az ORAC érték?
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. Az ORAC érték megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát, hatékonyságát. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Mennyi a napi ajánlott ORAC fogyasztás?
Térségünkben átlagosan kb.1500 ORAC a napi bevitel, az ajánlott napi 3000-5000 ORAC értékhez képest. A napi bevitelt 3.000 és 5.000 ORAC egység közötti mennyiségre kell emelni ahhoz, hogy a szövetek antioxidáns kapacitása szignifikáns mértékben megváltozzon.

Melyek a legmagasabb ORAC értékkel rendelkező élelmiszerek?
Gyümölcsök ORAC értéke 1 g gyümölcsre vetítve.Nyers kakaóbab 260
Mangosteen 198
Aszalt szilva 57,7
Mazsola 28,3
Fekete áfonya 24
Szeder 20,36
Eper 15,46
Málna 12,20
Szilva 9,49
Kékszőlő 7,39
Rózsaszín grépfrút 4,83
Dinnye 2,52
Alma 2,18
Körte 1,34

Mi történik a hatóanyagokkal a feldolgozás során?
A nyers kakaóbab a világ legnagyobb antioxidáns kapacitással, hatóanyaggal rendelkező növénye! A feldolgozás alatt kifejezetten az a cél, hogy a hatóanyagok jelentős részét megsemmisítsék, mivel azok igen keserűek. A feldolgozás végére a hatóanyagok 90%-a elveszik megsemmisül! A boltok polcain található csokoládé az így feldolgozott kakaóból készül, nagymennyiségű finomított cukrot, adalékanyagokat tartalmaz és magas a kalóriatartalma.
FORRÁS: http://choxcsokicsoda.mlap.hu/

kiegészitve:
A csontoknak a sok csokievés nem tesz jót.
Étcsokit érdemesebb enni mert egy új vizsgálat szerint minél több étcsokoládét fogyaszt valakit, annál védettebb a szív- és érbetegségek ellen.
Egy új vizsgálat szerint minél több étcsokoládét fogyaszt valakit, annál védettebb a szív- és érbetegségek ellen.
(Shutterstock)

Az teljesen biztos, hogy kollektíve imádjuk a csokit, egy korábbi kutatás pedig kimutatta, hogy a fekete csokoládé gyakorlatilag gyógyszer a szívnek, hiszen rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát.

A kísérletek persze folytatódnak és a legújabb eredmények azt is igazolta, hogy a csokoládéfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását. Luc Djussé és munkacsoportja csaknem ötezer 25-93 éves ember egészségét követték nyomon. Egyértelműen kiderült, hogy minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív-és érbetegségek ellen. Azok viszont, akik nem a tömény csokoládét, hanem a csokimentes édességeket kedvelik, 37 százalékkal gyakrabban lesznek szívbetegek.

A 70 százalékos, vagy még töményebb csokoládé növeli az erek rugalmasságát, mérsékeli az érelmeszesedést, cserébe sok kalóriát is tartalmaz, ezért más ételekhez viszonyítva arányosan kevesebbet kell enni.

Gary Kaplan, az Integrative Medicine intézet igazgatója emlékeztetett arra, hogy szervezetünkben az anyagcsere során igen sok szabad gyök keletkezik. Ezek a szabadgyökök játszanak szerepet az öregedésben, a rosszindulatú daganatos betegségek és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában. Ezek oxidációs folyamatok és az antioxidánsok, melyek az egészséges táplálkozással jutnak szervezetünkbe, megakadályozzák a szabadgyökök garázdálkodását testünkben.

Kaplan professzor szerint a legutóbbi tudományos kutatás meglepő eredménye az, hogy "a fekete csokoládé alapanyaga, a kakaóbab több antioxidánst tartalmaz, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs."

A magunk részéről mindig azokat a kutatásokat fogjuk támogatni, melyek a csokoládé áldásos hatásait bizonyítják - nincs kedvünk ugyanis "leszokni" -, a mértékletességre azonban az egészségünk mellett azért is érdemes figyelni, nehogy idejekorán elfogyjon a világ csokikészlete.
forrás:/hir24.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése