2012. február 26., vasárnap

A szódabikarbóna jótékony hatásai


A szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát) közismert háztartási tisztítószer de sütéshez is használják, mert szén-dioxidot termel, amely nem engedi összeesni a tésztát. Mindezeken felül sokféleképpen hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat: az egyik leggyorsabban ható savlekötő szer.


További gyógyító hatásai:

Elmulasztja a rovarcsípés okozta viszketést eltávolítja a foglepedéket, és közömbösíti a fogkárosító savakat enyhíti a húgyhólyagfertőzés tüneteit. Az orvosok még a vér savszintjének csökkentésére is használják vénás készítmény formájában.

Természetes semlegesítőszer
A kémiai anyagok kémhatását pH-értékük jelzi. A semleges víz pH-értéke 7; e fölött lúgosságról, ez alatt pedig savasságról beszélünk. 8,4-es pH-értékével a szódabikarbóna enyhén lúgos, így képes lekötni az erős savakat.
Gyógymódok szempontjából a gyomorégés miatt fontos ez, amely általában akkor alakul ki, amikor a gyomorban lévő, erősen maró hatású sósav a nyelőcsőbe jutva marja a nyálkahártyát. Egy szódabikarbóna-tabletta vagy egy teáskanálnyi szódabikarbóna és néhány csepp citromlé egy pohár vízbe keverve szinte azonnali enyhülést nyújthat. (A citromlé segít eloszlatni a szódabikarbóna és a gyomorsav keveredésekor keletkező gáz egy részét.) A bikarbonátos oldat a sósavat nátrium-kloriddá (só) és szén-dioxiddá alakítja át. Hatása körülbelül 30 percig tart.
Vigyázat! Ne alkalmazzuk ezt a gyógymódot túlságosan gyakran, mert a szódabikarbóna sok nátriumot tartalmaz, amely megemelheti a vérnyomásunkat.

Kívül - belül
A szódabikarbóna jótékony hatásait rengeteg más módon is ki­használhatjuk:
Megóvhatjuk fogainkat: A szájüregben lévő baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot. Semlegesíthetjük ezeket, ha szódabikarbónás oldattal naponta többször kiöblítjük a szánkat. Esetleg vizezzük be a fogkefénket, mártsuk szódabikarbónába, és mossunk fogat. A szódabikarbóna (amelyet sok fogkrémhez is hozzáadnak) enyhén dörzs-hatású, és a fogzománc károsítása nélkül fényesíti a fogakat.
Illatosíthatjuk magunkat: A lábfürdőhöz adva a szódabikarbóna közömbösíti a lábszagot okozó, baktériumok által termelt savakat. Tisztálkodáskor a hónaljszag leküzdésére is alkalmazhatjuk, a szódabikarbónából és vízből kevert „krémmel" pedig elmulaszthatjuk a lábgombásodást.
Csillapíthatjuk a viszketést: Ahelyett, hogy véresre vakarnánk a szúnyogok vagy más rovarok csípéseit, keverjünk össze egy kis vizet és szódabikarbónát, majd az így kapott krémet kenjük a viszkető bőrfelületre. A gyógyír a bárányhimlő okozta viszketést is enyhíti.
Enyhülést nyújthatunk az érzékeny babapopsinak: A pelenkakiütéstől szenvedő csecsemők sokkal jobban érzik magukat szódabikarbónás fürdő után (csak szórjunk egy kevés port a vízbe). Csillapítja a viszketést, és elősegíti a bőr gyógyulását.
Kezelhetjük a húgyhólyagfertőzést: A húgyhólyagban lévő enyhén savas környezet kedvez a baktériumok szaporodásának. Amikor fertőzést kapunk, egy szódabikarbónából és vízből kevert étkezés utáni koktél sokat segíthet.
Lehűthetjük a leégett bőrt: Meleg vízhez keverve a szódabikarbóna „meglágyítja" a fürdővizet, és hathatós enyhülést nyújt a túlzásba vitt napozás után.
Csillapíthatjuk a torokfájást: Tegyünk fél teáskanálnyi szódabikarbónát egy pohár vízbe, és gargarizáljunk 4 óránként, hogy így csökkentsük a fájdalmat kiváltó savak mennyiségét. Az oldatot szájvízként is használhatjuk a szájfekély kezelésére.

Mire jó még:
ágyéktáji viszketés
bárányhimlő
csalánkiütés
emésztési zavar
fogíny betegségek
gyomorégés
húgyúti fertőzések
lábgombásodás
lábszag
leégés
melegkiütés
rovarcsípések
szájfekély

szájszárazság

szálkák és szilánkok

forrás:/magyarerdek.blog.hu/

+kiegészités más cikkel:

http://mkh.web4.hu/cikk/a-szodabikarbona-jotekony-hatasai

http://budakesziklub.network.hu/blog/budakeszi-net-csapat-hirei/a-szodabikarbona-jotekony-hatasai-nagymamaink-csodaszere


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése