2012. március 16., péntek

Energiaitalok káros hatásai


Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsősorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak. Rövid időre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak.

A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerűen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül. Sokszor olyankor folyamodunk hozzájuk, amikor már eleve is kimerülőben vannak készleteink, és ezzel hosszútávon, nem hogy javítanánk, de egyértelműen rontunk a helyzeten, aláásva ezzel saját egészségünk alapjait!

Olyan ez, mint amikor egy kályhában kimerülőben kezd lenni a tűz. Ha rányitjuk az ajtót, kicsit több levegőhöz jut, és így átmenetileg fellángol, mint ahogyan mi is kétség kívül szárnyra kapunk átmenetileg egy hagyományos energiaital fogyasztása esetén. De mint ahogyan a kályhában is, ha nem rakunk fát utánpótlásként a levegő rányitása mellett, jóval hamarabb ki fog merülni a tűz - ugyanúgy saját szervezetünk is csak kimerül hosszú távon, ha nem pótoljuk tápanyag készleteinket belső tüzünk pörgetése mellett!

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik több mint tíz éve vizsgálják a koffein élettani hatásait, nemrég terjedelmes összefoglaló cikket tettek közzé, amelyben az energiaitalok fogyasztása miatt esetlegesen bekövetkező koffein túladagolásra hívják fel a figyelmet. A vizsgált energiaitalok egyike nagyjából hétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze erős kávé, az egyik hazánkban is kapható márka pedig a kávéban található mennyiség nagyjából négyszeresét. A hazai forgalmazásban szereplő energiaitalok mindegyikén feltüntetik a pontos koffein- tartalmat, de nem mindegyiken szerepel a figyelmeztetés azzal kapcsolatban, hogy kiknek nem ajánlott a termék fogyasztása.



Az energiaitalok piaca az utóbbi időben jelentős fellendülést mutatott világszerte, ami jogosnak tűnő aggodalmakat váltott ki az orvosok és egészségügyi szakemberek egy részéből: ennek oka, hogy egyes országokban sem a pontos koffeintartalmat, sem pedig a koffein túladagolás veszélyeit nem kötelező feltüntetni az energiaitalok címkéin. A fogyasztók nem megfelelő tájékoztatása különösen a fiatalabb, tizenéves generációt teszi ki a koffein túladagolás veszélyének, ami erős hányingerrel és hányással, remegéssel, mellkasi fájdalommal, felgyorsult pulzussal, nyugtalansággal, álmatlansággal, esetenként pedig pánikrohamokkal járhat együtt - írják a kutatók.

Korábban soha nem volt az ember annyira igényes, annyira aktív, annyira megterhelt, mint a mai életben. Korábban sohasem volt annyira sürgősen szüksége energiára, mint napjainkban.

DE NEM MINDEGY, HOGY MINDEZT MILYEN ÁRON KAPJUK MEG!

A szénhidrát a legfontosabb energiaforrás a sportolók életében, ezért a napi energia bevitel 60%-át kell, hogy kitegyék. Azonban nem csak mennyisége, hanem minősége is nagyon fontos tényező. Terheléskor a rövidláncú szénhidrátok különösen előnyösek gyors felszívódásuk miatt. Ilyenek a moltodextrin, a szőlőcukor és a fruktóz.

Olyan szénhidrátokra van tehát szükség, amelyek vérkeringésbe kerüléskor csak bizonyos inzulintartományokra hatnak, így a vércukorszint hosszútávon kedvező szinten tartható. Ezáltal elkerülhető, hogy a terhelés alatt fellépő szénhidrátveszteség a vércukorszint süllyedését vonja maga után. Megfelelő mennyiség és minőség bevitele esetén, keményebb és hosszabb ideig tartó edzés teljesítésére is képesek leszünk.

Ezt biztosítják a Wellstar vitál italai, a > KINETO < és a > GENIO <. A szervezet számára kíméletes és egészséges, ugyanakkor rendkívül hatékony és tartós (akár 4-6 óra!) bioenergiát adnak fogyasztójuknak.

forrás:http://wellstarsiker.hu/

+Red bullhoz:

Aki több mint 2-5 doboz Red Bullt fogyaszt el 24 óra alatt, az émelygést, rosszullétet, fejfájást, gyomorfájást, álmatlanságot tapasztal.

Orvosok és dietetikusok figyelmeztetnek a veszélyre az alkohollal és koffeinnal való keverés esetére. Figyelmeztetéseikről gyakran nem vesznek tudomást, mert a Red Bull-reklámok középpontjában kiemelik, hogy a Red Bull segít leküzdeni a fáradtságot.

forrás:www.wikipédia.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése